Skip to main content

Sončna elektrarna tudi na fasadi

Sončna elektrarna tudi na fasadi

Fotovoltaični moduli predstavljajo inovativno rešitev za pridobivanje čiste energije, ki se lahko učinkovito integrira v skoraj vse prezračevalne fasade. Ta postopek se lahko izvede na dva različna načina, odvisno od želja in potreb investitorja.

Prvi pristop vključuje istočasno namestitev fotovoltaičnih modulov med gradnjo fasade. To pomeni, da so moduli popolnoma vkomponirani v strukturo fasade, kar zagotavlja estetsko dovršenost objekta, saj se fotovoltaika ne izstopa, temveč postane organski del arhitekture.

Drugi pristop pa omogoča naknadno namestitev fotovoltaičnih modulov, ko je fasada že dokončana, kot prikazuje priložena fotografija. Ta prilagodljivost omogoča, da se fotovoltaika vključi v obstoječo arhitekturno zasnovo brez potrebe po predhodni integraciji. To je še posebej koristno pri obnovah obstoječih objektov, kjer je dodajanje obnovljivih virov energije postalo ključnega pomena.

Obe metodi omogočata, da stavba postane energetsko učinkovita in trajnostna, hkrati pa ohranja vizualno privlačnost. Fotovoltaični moduli na fasadi tako niso le vir obnovljive energije, temveč tudi estetski element, ki dopolnjuje sodobne arhitekturne smernice.

Naložbo vavčer za digitalni marketing (izdelavo spletnih strani) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

Evropski sklad na regionalni razvoj
Slovenski podjetniški sklad
RS Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo