Skip to main content

Visoko zmogljivi moduli z daljšim jamstvom - tudi v naši ponudbi

Visoko zmogljivi moduli z daljšim jamstvom - tudi v naši ponudbi

Učinkovitost sončnih kolektorjev se nanaša na to, koliko svetlobe sončni kolektor pretvori v električno energijo. Večji kot je izkoristek, več električne energije je mogoče pridobiti iz plošče pri enaki količini svetlobe. Za postavitev na strehi z omejenim prostorom je to lahko zelo pomembna funkcija.

Z leti je učinkovitost vztrajno naraščala, saj so proizvajalci iskali načine, kako absorbirati več električne energije iz enake količine sončne svetlobe. Vendar pa morajo znanstveniki in inženirji z izjemnim razvojem vsake tehnologije poglobljeno raziskovati in najti nove načine za ohranjanje rasti učinkovitosti.

V našem podjetju smo se odločili, da bodo tudi naše stranke imele možnost izbire bifacialnih modulov in kar nekaj takšnih elektrarn je že postavljenih. 

Kako delujejo bifacialni moduli ali krajše HJT moduli?

Solarni paneli HJT uporabljajo tri različne plasti fotovoltaičnih materialov.

  1. Srednji sloj monokristalnega silicija opravi večino dela pri pretvarjanju sončne svetlobe v elektriko.Plasti amorfnega silicija v sončnih celicah zelo učinkovito absorbirajo sončno svetlobo, tudi v slabih svetlobnih pogojih. To pomeni, da lahko sončne celice HJT proizvajajo elektriko tudi v oblačnih dneh ali zgodaj zjutraj in pozno popoldne, ko je intenzivnost sonca manjša.
     
  2. Zgornja plast amorfnega tankoslojnega silicija, ki lahko zajame nekaj sončne svetlobe, preden zadene kristalno plast, in lahko tudi absorbira nekaj sončne svetlobe, ki se odbije v spodnji sloj. Ustvaril bo dovolj dodatne energije, zato je vreden stroškov.
     
  3. Na hrbtni strani kristalnega silicija je še ena tanka plast filma. Ujame sončno svetlobo, ki prehaja skozi prvi dve nadstropji. Če je plošča zasnova plošče steklo na steklu in je zadnja plošča prozorna, bo zadnja plast tankega filma dodala veliko električne energije zaradi sončne svetlobe, ki se odbija od tal.

Naložbo vavčer za digitalni marketing (izdelavo spletnih strani) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

Evropski sklad na regionalni razvoj
Slovenski podjetniški sklad
RS Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo