Skip to main content

IEA (mednarodna energetska agencija) napoveduje radikalno dekarbonizacijo svetovnega energetskega sektorja do leta 2050

IEA (mednarodna energetska agencija) napoveduje radikalno dekarbonizacijo svetovnega energetskega sektorja do leta 2050

Do leta 2031 predviden porast letne proizvodnje sončne (na 630 gigavatov) in vetrne energije (na 390 gigavatov), zamrznitev naložb za nove projekte oskrbe s fosilnimi gorivi, od leta 2035 prepoved nakupa novih vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem - ti in drugi ukrepi po priporočilu Mednarodne agencije za energijo, ki želi do leta 2050 doseči svetovni energetski sistem z neto ničelnimi emisijami. Vendar je tudi jedrska energija del koncepta.

foto: IEA

Če bodo prizadevanja IEA obrodile sadove, bomo človeštvo do leta 2050 dočakalo svetovni energetski sistem brez podnebno škodljivih emisij. Njihovo poročilo, "Net Zero by 2050: A Roadmap for the Global Energy Sector“, je pritegnilo toliko medijske pozornosti, da dostop do njihovih spletnih strani ure in ure ni bil mogoč. "Pot do gradnje globalnega energetskega sektorja z ogljično nevtralnimi emisijami do leta 2050 je mogoča, vendar težka in zahteva izjemno spremembo v načinu proizvodnje, prevoza in uporabe energije po vsem svetu," je dejala IEA. Ta preobrazba vključuje, na primer, takojšnjo ustavitev vseh naložb v nove projekte oskrbe s fosilnimi gorivi in, od leta 2035, prepoved prodaje novih avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem. Po mnenju IEA je kratkoročno potrebna takojšnja in množična uporaba vseh razpoložljivih čistih in učinkovitih energetskih tehnologij: do leta 2030 je treba vsako leto dodati 630 gigavatov fotonapetostnih sistemov in 390 gigavatov vetrnih turbin, kar bi skupaj pomenilo štirikrat več kot je bila rekordna raven leta 2020. Drugi nujni gradnik je povečanje energetske učinkovitosti v svetovnem merilu. Na neto ogljično nevtralni energetski poti, bo do leta 2030 letna investicija IEA v energetski sektor znašala 5 bilijonov ameriških dolarjev.

Še več o razvoju in raziskavah

Po mnenju IEA lahko prehod na ogljično nevtralen energetski sistem do leta 2050 uspe, hkrati pa zagotovi stabilno in cenovno dostopno oskrbo z energijo in omogoči trdno gospodarsko rast. "Pot do te svetlejše prihodnosti, ki jo prikazuje IEA, vodi do zgodovinskega povečanja naložb v čisto energijo, ustvarja milijone novih delovnih mest in spodbuja svetovno gospodarsko rast," je dejal izvršni direktor IEA Fatih Birol. Premik sveta po tej poti bi zahteval močne in verodostojne vladne politike in veliko večje mednarodno sodelovanje.

Kot je pojasnila IEA, je večina tehnologij, potrebnih za pot do ogljično nevtralnega energetskega sistema do leta 2030, že na voljo. Toda za obdobje do leta 2050 so za skoraj polovico znižanj izpustov CO2 potrebne tehnologije, ki so trenutno šele v demonstracijski ali prototipni fazi. Zato bi morale vlade hitro ponovno povišati finančna sredstva za raziskave in razvoj ter za uporabo tehnologij čiste energije in jih postaviti v središče energetske in podnebne politike. IEA meni, da je napredek v izdelavi varnih baterij, elektrolizatorjih za vodik ter zajemanju in shranjevanju CO2 še posebej učinkovit.

Izzivi in tveganja

Po navedbah IEA bo energetski svet do leta 2050 videti povsem drugačen kot danes. Pričakuje se, da bo svetovno povpraševanje po energiji približno 8 odstotkov manjše kot danes, kljub temu, da bo število prebivalstva naraslo za 2 milijardi, gospodarstvo pa bo več kot dvakrat večje. Po navedbah IEA bo skoraj 90 odstotkov proizvedene električne energije prišlo iz obnovljivih virov, sončna in vetrna proizvodnja pa bosta skupaj predstavljali skoraj 70 odstotkov proizvedene energije. Ostala električna energija pa bo prihajala iz jedrske energije, piše IEA. Delež fosilnih goriv v celotni oskrbi z energijo, naj bi se s skoraj štirih petin danes, zmanjšal na nekaj več kot petino.

IEA variabilnost oskrbe z nekaterimi obnovljivimi viri energije in kibernetska tveganja navaja kot naraščajoče izzive za energetsko varnost, ki so posledica vedno večjega pomena električne energije. Poleg tega naraščajoča odvisnost od kritičnih mineralov, ki so potrebni za kritične tehnologije in infrastrukturo čiste energije, predstavlja tveganje nihanj cen in motenj v oskrbi. Tu so potrebni novi mednarodni mehanizmi.

Vir: pv magazine (naslov članka: IEA skizziert radikale Dekarbonisierung des globalen Energiesektors bis 2050)
https://www.pv-magazine.de/2021/05/18/iea-skizziert-radikale-dekarbonisierung-des-globalen-energiesektors-bis-2050/

Naložbo vavčer za digitalni marketing (izdelavo spletnih strani) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

Evropski sklad na regionalni razvoj
Slovenski podjetniški sklad
RS Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo